dinsdag 30 juli 2024

Pensioenkuier over de Echtener Esch

Zaterdag 27 juli 2024
 
Bij de plaggenhut van het Drentse Echten
















Prepensioenkado
Op de dag dat Durkje vorig jaar wegens prepensioen afscheid nam van haar werk bij het Friesland College kreeg Durkje van onze kinderen als afscheidskado een zogenoemde 'Pensioenkuier' kado.
De bedoeling was daarbij dat Durkje en ik daartoe een dag samen met onze kinderen Jan Wijbe, Baukje en Pieter een geheel verzorgde wandeldag kregen aangeboden, met op enige plek van de wandelroute een gezamenlijke lunch.
Toen van hen de vraag kwam waar die Pensioenkuier zou moeten plaatsvinden, kozen Durkje en ik voor de omgeving van Hoogeveen, waar we van 1987-1992 vijf jaar als gezin hebben gewoond, en waar Baukje en Pieter zijn geboren, alvorens wij in 1992 verhuisden naar Stiens. 
Dat resulteerde in het voorstel van onze kinderen om de ANWB-route van de 'Echterner Esch' grotendeels te gaan lopen. De vier kilometers die door Hoogeveen lopen, slaan we over, door vanuit de Hoogeveense wijk Trasselt rechtstreeks in noordelijke richting door te steken naar Fluitenberg, waar we deze kuier vanmorgen aanvangen.

Boswachterij Ruinen
Vandaag verzilveren we dit kado van de Pensioenkuier, door deze route vanmorgen en vanmiddag met zijn vijven te gaan lopen.
Durkje en ik vertrekken om negen uur vanochtend vanaf de SVR-camping Eefting bij Rohel, en Jan Wijbe en Pieter vertrekken vanuit Meerstad en Grou ook naar Fluitenberg, waar we vanmorgen onze kuier aanvangen. Baukje zal zo’n zes kilometer later aansluiten, om dan zo’n circa kilometer met ons mee te lopen. Ze is halverwege haar zwangerschap, dus de hele kuier van ruim twintig kilometer is wellicht teveel van het goede, maar de halve afstand meelopen is voor haar goed te doen, zo blijkt vandaag.
Durkje en ik gaan samen met Jan Wijbe en Pieter rond tien uur vanmorgen van start vanuit Fluitenberg. Al vrij snel horen we een overvliegend vliegtuig, en zien we daar parachutisten uit komen, die landen in een weiland nabij Kalenberg.
Ter hoogte van Kalenberg gaan we een karrenspoor op, om dan over een mooi veldpad tussen een bosrand met rijpe bramen links en akkers rechts naar de boswachterij van Ruinen te lopen.
In het bos ontmoeten we op de afgesproken plek Baukje, die hier is gebracht door Rauke en hun zonen Elwin en Nolan. Op de parkeerplaats pauzeren we even met zijn achten, en dan gaan wij met zijn vijven onze kuier vervolgen, door de boswachterij van Ruinen - over het Echtener Zand - naar Echten.
 
Via Echten naar Nijstad 
In Echten komen we langs een plaggenhut, die hier door de inwoners van Echten is gebouwd, ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Echten. 
We kunnen ook naar binnen om de indeling van het model van een plaggenhut te bekijken. 
Binnen is ook een eenvoudige woonkamer ingericht van deze plaggenhut.
Langs Huize Echten – met een pigeonnier – gaat de route verder door het bos richting Hoogeveen.
We lopen niet rechtstreeks naar Hoogeveen, maar gaan zuidwaarts om de grote zandafgraving langs de snelweg tussen Meppel en Hoogeveen naar het paviljoen Nijstad, waar we van onze kinderen een uitgebreide en heerlijke lunch krijgen aangeboden.
Na dit aangenaam verpozen in Nijstad op deze prachtige zonnige dag nemen we afscheid van Baukje, en dan gaan we met zijn vieren verder richting Hoogeveen.

Langs Hoogeveen terug naar Fluitenberg
Langs de westrand van Hoogeveen lopen we aan de noordzijde van de Hoogeveense Vaart en de Nieuwebrugsluis noordwaarts naar de spoorlijn tussen Hoogeveen en Meppel.
Over het veldpad van de Koeweide en een bospad door een mooie boszoom lopen we rond de Hoogeveense wijk Trassselt. 
Dan maken we een knip in de route, want nu gaat de ANWB-route langs de Gritttenborg en Bethesda door Hoogeveen, met een boog aan de overzijde van de snelweg Hoogeveen-Groningen verder terug naar Fluitenberg, maar wij maken daarentegen vanuit de wijk Trasselt direct de doorsteek van de Kinholtsweg over het spoor door het natuurgebied de Olde Kene en over het Oude Diep in noordelijk richting naar Fluitenberg.
In Fluitenberg aangekomen, is het dan nog maar een klein eindje over het fietspad in westelijke richting naar het startpunt van onze wandeletappe.
Als we met z’n vieren weer terugkomen bij de auto, is het 16:20 uur en is de temperatuur van 19 graden vanmorgen opgelopen tot 24 graden Celsius bij aankomst.
Met zijn vijven beleefden we vandaag een buitengewoon geslaagde Pensioenkuier op deze heerlijke zomerse dag, in de regio waar we van als jong gezin vijf jaar hebben gewoond. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten