woensdag 10 juli 2024

Hannekemaaierspad van Buitenpost naar Burgum

Woensdag 10 juli 2024
 
Bij molen De Mûnts van Buitenpost

















Stichting Hannekemaaierspad
De stichting Hannekemaaierspad is opgericht om cultuurhistorisch waardevolle wandelpaden te behouden. Om haar doel te bereiken, houdt deze stichting zich bezig met het ontwikkelen van een wandelpadennetwerk van meerdaagse trektochten, die zijn gebaseerd op de historische reisroutes van de zogenoemde Hannekemaaiers, de trekkende seizoen-arbeiders die al vanaf circa 1650 vanuit Duitsland in Nederland kwamen werken.
Deze stichting vindt het belangrijk dat de bovengenoemde cultuurhistorische paden blijven bestaan, want anders zouden die meestal onverharde paden in rap tempo dreigen te verdwijnen. De stichting beijvert zich er derhalve voor om deze oude wandelpaden op te sporen, om die cultuurhistorische wandelpaden op te nemen in wandelroutegidsen. Zo neemt de bekendheid ervan toe, en worden deze oude paden weer en meer belopen. 

Hannekemaaierspaden tussen Duitsland en Noord-Nederland
De stichting Hannekemaaierspad wil meerdere routes van Hannekemaaierspaden uitwerken. Daarbij wordt aangesloten op een oorspronkelijk trekroute van Bourtange via Bakkeveen naar Lemmer, en daar omheen komen uitbreidingen door het noorden van Nederland, vise versa tussen Duitsland en Nederland.
Een deel van de voormalige hannekemaaiers ging vanuit Duitsland richting westen eerst aan de slag als veenarbeider, voordat men verder trok naar de meer seizoensgebonden maaigebieden. 
De routes van het Hannekemaaierspad zijn beschreven in handzame wandelgidsen, die zijn voorzien van wandelkaarten met bijbehorende routebeschrijvingen. Verder zijn de gidsen voorzien van  achtergrondinformatie. 
Deze routes zijn overigens niet bewegwijzerd, en ze maken ook geen gebruik van het wandelknooppuntennetwerk.

Hannekemaaierspad Groningen - Leeuwarden van Martinitoren naar Oldehove
Eén van de wandelgidsen van het Hannekemaaierspad is de 90 kilometer lange trektocht van Groningen naar Leeuwarden, beginnend bij de Groninger Martinitoren en eindigend bij de Leeuwarder Oldehove.
Durkje en ik hebben gebruik gemaakt van de eerste druk van deze wandelgids, die is uitgegeven in het jaar 2018.
Deze wandelgids richt zich voornamelijk op de routes die werden gelopen door de Duitse trek-handelaren (in textiel), die soms zelfstandig, maar die soms ook wel voor de Tödden (Duitse koopmannen) werkten. Deze zogenoemde lapkepoepen gingen in eerste instantie met doeken en lakens verkopend van deur tot deur. 
Daarnaast richt deze wandelgids zich ook op de Duitsers die vroeger als grasmaaiers seizoensarbeid verrichtten voor bijvoorbeeld Friese (greid)boeren.

Etappe 3 van Buitenpost naar Burgum
Vandaag bewandelen Durkje en ik het derde traject van dit Hannekemaaierspad van Groningen naar Leeuwarden, over een afstand van 20,8 kilometer, van Buitenpost via Kollumersweach en Twijzel naar Burgum.
Daartoe vertrekken we vanmorgen om 9:10 uur vanuit Feinsum, om naar Burgum te rijden, waar we de auto parkeren in het dorpscentrum, om dan vervolgens met de andere auto door te rijden naar het centrum van Buitenpost. Hier begint onze derde etappe vandaag.
Bij vertrek vanmorgen is het 19 graden Celsius, en het is dan nog droog en zonnig. De temperatuur loopt tijdens deze etappe op tot 22 graden Celsius. Het is overwegend goed wandelweer, maar we krijgen rond 14:30 uur daarentegen te maken met een fikse bui met onweer. Echter bij aankomst in Burgum schijnt de zon al weer aangenaam.

Van Buitenpost via Kollumersweach naar Bootsma's Poel
Om 10:15 uur vertrekken we vanuit het centrum van Buitenpost. Langs de Mariakerk en de christelijke basisschool lopen we over het Freulepad in de richting van molen De Mûnts.
Bij de ambulancepost van het West steken we de N355 over, om dan parallel aan de N358 in noordelijke richting te lopen. 
Verderop steken we in het buurtschap Egypte eerst de spoorlijn Groningen-Leeuwarden over, en daarna lopen we onder de Lauwersmeerweg (N358) naar het Poelepaad, dat we volgen tot aan de waterloop van de Swadde, om dan ten zuiden van de Swadde naar het buurtschap Zandbulten van Kollumersweach te lopen.
Als we ten zuiden van Kollumersweach onder de spoorlijn doorgaan, passeren we een tractor die tot stilstand is gekomen, omdat de brandstof op was. Met een jerrycan wordt bijgetankt, en als we het buurtschap De Wedze naderen, horen we achter ons de tractor weer aanslaan.
Vanuit de Wedze lopen we naar Bootsma's Poel.

Over het Simkepaad en langs de Sânsleat naar Twijzel 
Vlak voordat we de poel bereiken, moeten we over een omgevallen boom klimmen, die waarschijnlijk tijdens de rukwinden van afgelopen zaterdag over het veldpad is gevallen.
Bij Bootsma's Poel staat een bank, waarop we plaatsnemen voor onze koffiepauze.
De oever van de poel is prachtig begroeid, en ook de waterplanten floreren hier in het water. 
Aan de overzijde zwemt een groep ganzen.
Over enkele veldpaden van het Laarzenpad lopen we naar de N355, die we noordoostelijk van Twijzel oversteken.
Aan de andere kant van deze drukke verkeersweg gaan we weer een veldpad op door de weilanden. Dit is het Simkepaad, met rechts van ons een sloot, en links een dobbe in het weiland.
Dit veldpad voert ons naar de Sânsleat, die we volgen naar De Mieden, waar een tractor bezig met het hekkelen van een brede sloot bij een gemaaltje.
Vlak na het oversteken van De Mieden passeren we het kunstwerk van de bronzen knotwilg.
Het geasfalteerde fiets- en voetpad volgen we tot aan de afslag van De njoggen âlde mantsjes, die we op gaan naar Optwizel.
Bij een huis aan de Optwizel zien we een sfeervolle tuindecoratie bij één van de aanpalende woningen van Twijzel.

De eeuwenoude paden van de Harstewei en de Alde Harstewei richting Zwartkruis
Langs de N355 - de Rijksstraatweg - lopen we naar de rotonde van Twijzel.
Aan de overzijde van de rotonde gaan we bij de entree van het buurtschap Opperkoaten de Opperkoatsterwei op.
Die verlaten we al vrij spoedig om verder te gaan over het halfverharde pad van de Harstewei.
Over dit smalle pad passeren we het Poepekrús, op de plek waar in het jaar 1580 een Duitse hannekemaaier - die ze hier Poepen noemden - is vermoord.
Iets verderop - nog steeds op de Harstewei - slaat het weer om, en krijgen we te maken met de eerste regendruppels.
In de lucht in op de buienradar zien we dat er regen van betekenis aan komt, dus we trekken bij een picknickbank langs het smalle pad alvast onze regenbroeken aan, ondertussen nog even een broodje etend.
Even verlaten we het oude veldpad van de Harstewei om een eindje langs de N355 te lopen, waarna we westelijker toch weer de smalle Harstewei op gaan.
Bij de Ieswei aangekomen, gaat de Harstewei over in de Alde Harstewei, die we volgen tot aan de N355 ter hoogte van Zwartkruis, waar we de brede Kûkhernster Feart oversteken.

Door fikse regen en natte singels naar Burgum
Aan de overzijde van deze vaart gaan we de Zomerweg op. Direct aan het begin van de Zomerweg begint het serieus te regenen, dus ook de regenjas en de poncho moeten aan. De dreigende wolkenlucht in het westen voorspelt niet veel goeds, en de eerste donderslagen horen we al. Op het fietspad langs de Zomerweg begint het fiks te regenen, maar gelukkig deert die harde regen ons niet.
Na een heftige bui is het droog en blijft het droog.
Over de Ritskeloane doorkruisen we het Ritskebos naar de Menno van Coehoornweg.
Na het oversteken van de Menno van Coehoornweg gaan we verder zuidwaarts over de Syl.
De regendruppels die ons nu nog nat maken, vallen van de natte boombladeren van de boomsingel van de Syl, maar gaandeweg wordt het ook op dit pad droog.

Open Kerk in de Kruiskerk van Burgum
Op de kruising met de Nieuwstad wandelen we de bebouwde kom van Burgum binnen. 
Bij de 12e-13e eeuwse Kruiskerk aangekomen, hebben we geluk, want die wordt om 15:00 uur net geopend voor de wekelijkse Open Kerk-woensdagmiddag. 
We kunnen derhalve deze eeuwenoude kruiskerk bezichtigen, waar momenteel ook in het kader van het zaterdagse Tsjerkepaad een expositie is te bezoeken van een kunstenares uit Burgum.
We ontmoeten binnen de gastvrouw van de Kruiskerk, en bezichtigen het interieur van deze oude dorpskerk.
Over de Kloosterlaan, langs Glinstra State en door de Schoolstraat lopen we het winkelcentrum van Burgum binnen.
Daar verlaten we de doorgaande route om naar onze verderop geparkeerde auto te gaan.
We stappen in, en rijden eerst naar mim, om bij haar in Drachten op koffievisite te gaan. Daarna rijden we naar Buitenpost, waar we onze andere auto afhalen, alvorens we huiswaarts keren naar Feinsum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten