dinsdag 25 juni 2024

Walk of Wisdom van Nijmegen naar de Duivelsberg

Maandag 17 juni 2024
 
Voorbij de Waalbrug verlaten we Nijmegen langs de Waal

















Wel of geen pelgrimstocht
Na onze pelgrimage op de Spaanse Camino Mozárabe, weer teruggekomen in Nederland, beginnen Durkje en ik te wandelen op de Walk of Wisdom.
De wandelgids noemt deze wandelroute een eigentijdse pelgrimsroute. Het is echter geen pelgrimsroute in de gebruikelijke betekenis, onder andere omdat deze wandelroute niet leidt naar een heilige plek, zoals het graf van de heilige Jacobus al wel eeuwenlang door pelgrims wordt gezien als de heilige bestemming van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In die zin is dit dus geen pelgrimsroute.
Daarentegen beschrijft de wandelgids van de Walk of Wisdom dit pad wel als een route waarop je de tijd kunt nemen om over je levenservaringen na te denken, wat je zou kunnen beschouwen als – zoals ze dat ook wel noemen – een innerlijke, interne pelgrimage, dus niet naar buiten, maar naar binnen. Iedereen maakt met het ouder worden wel zo’n reis naar binnen, ofwel een ‘Walk of Wisdom’.

Wandelroute Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een 136 kilometer lange wandelroute over heuvels, door bossen, langs rivieren en door oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. De route begint en eindigt in de Nijmeegse Stevenskerk.
Buiten Nijmegen wandel je oostwaarts door de Ooijpolder, en dan buig je af naar het zuiden richting Beek en Groesbeek. In Duitsland ga je langs Kranenburg verder door het Reichswald richting Milsbeek. Daarna buig je af naar het noordwesten via Mook, Molenhoek en Malden, en dan verder via Grave, Ravenstein, Wijchen, Afferden en Deest langs de Waal terug in oostelijke richting naar de Stevenskerk in Nijmegen.
Deze keer lopen Durkje en ik niet samen, maar gaan Eelke & Ike met ons mee. Zij wonen op een strategische plek, in Malden, redelijk centraal langs de grote omtrekkende beweging rond Nijmegen. Malden gebruiken we derhalve elke dag als uitvalsbasis.
De planning is om de 136 kilometers gedurende acht aaneensluitende dagen af te leggen in zeven etappes van gemiddeld zo’n 20 kilometers, met de vijfde dag van de acht dagen als pauzedag.
De routegids belooft ons een meerdaagse wandeling door prachtige natuur, met een grote diversiteit aan landschappen, langs eeuwenoude plaatsen, en plekken met een bewogen geschiedenis.

Etappe 1 van Nijmegen naar de Duivelsberg
Vandaag wandelen we van Nijmegen naar de Duivelsberg, over een afstand van 17,5 kilometer.
We staan op om 6:45 uur, en na het ontbijt brengen Eelke en ik eerst een auto naar een parkeerterrein aan de Oude Kleefsebaan nabij de Duivelsberg. Met de andere auto weer thuisgekomen in Malden, nemen we vervolgens samen met Ike en Durkje de bus vanuit Malden naar Nijmegen. Vanwege de spits rijden er twee bussen achter elkaar aan, en wij komen nota bene in de Spelersbus van PSV, die vandaag door Arriva wordt ingezet als lijnbus.
In het stadscentrum lopen we dan vanaf het busstation via het Keizer Karelplein gevieren naar de middeleeuwse Stevenskerk, waar de Walk of Wisdom begint.
De Stevenskerk is helaas gesloten, dus wij kunnen de kerk niet bezichtigen, wat eveneens geldt voor het Argentijnse paar dat als passagier van een riviercruiseschip hier ook is gekomen om de kerk te bekijken. We ontmoeten dit stel bij de voormalige Latijnse School, tegenover de Stevenskerk. 
Aan de muur van de Latijnse School zijn de beelden van de apostelen aangebracht, waarvan ons vooral het beeld van de heilige Jacobus de Meerdere opvalt, die hier is afgebeeld als apostel en als pelgrim.

Rondom de Bisonbaai
Door de Kerkboog laten we de Stevenskerk achter ons, en dan wandelen we naar de Waalkade.
Bij de Waalbrug passeren we De Kaaij, een alternatieve horeca-entourage op en rond schepen die hier liggen.
Voorbij de Ooijpoort gaan we naar de Waalstranden, die we langs de Waal volgen.
Bij Groenlanden steken we een rivierdijk over.
Dan volgt een tamelijk drassig pad in de richting van de Bisonbaai. Hier is het een kwestie van glibberen en glijden, maar vooral van overeind blijven.
Met een grote boog lopen we vervolgens om de Bisonbaai heen.
Hier en daar passeren we enkele Schotse Hooglanders.
Waar we de Bisonbaai achter ons laten, komen we over de rivierdijk aan bij het logement van café-restaurant Oortjeshekken, waar we onze koffiepauze hebben.
Waar we over de Spruitenkamp lopen, zien we rechts van ons het plaatsje De Pol, en links van ons passeren we de plaats Ooij.
 
Over Boerenlandpaden naar Persingen en over Het Meer
Tussen De Pol en Ooij gaan we door een laaggelegen gebied over een Boerenlandpad door de weilanden aan de hand van blauwe paaltjes langs de route.
Nadat we nog een keer een weg zijn overgestoken, gaan we wederom over een Boerenlandpad, maar nu over een mooi graspad tussen twee sloten.
Aan het eind steken we via een houten bruggetje een sloot over. 
Dan arriveren we in de plaats Persingen. Daar vinden we een picknickbank tegenover de dorpskerk, waarop we onze lunchpauze houden.
Verderop moeten we na deze lunchpauze Het Meer oversteken. Dat doen we met een zelfbedieningsvoetveer. Een jong stel staat al aan het grote wiel te draaien om de voetveer naar hen toe te halen, en nadat we daar even op wachten, kunnen wij samen met hen inschepen, en overvaren naar de overkant.
Daar steken we dan met een voetbrug de N325 over, en daarmee laten we de laaggelegen landen achter ons, en gaan we het Bronnenbos in.

Langs Elyzeese Velden naar Beek
Nadat we de Rijksstraatweg hebben overgestoken, zetten we de klim in in de richting van De Refter. Daarmee komen we al klimmend en dalend in het schitterend heuvelachtig landschap van de Heerlijkheid Beek.
Een eindje verder gaan we langs de Elyzeese Velden omhoog, de Boterberg op.
Daarna gaan we over de Stollenberg en de Ravenberg, en komen we vervolgens in de plaats Beek. 
In Beek brengen we een bezoek aan de bidkapel van de plaatselijke rooms-katholieke kerk. 
Aan het hek tussen de bidkapel en de kerkzaal en op de hoge tafel hangen en liggen veel handgeschreven gebedsintenties.
Tegenover deze kerk passeren we de kleinere protestantse kerk van Beek.

Door hellingbossen naar de Duivelsberg
Voorbij Beek zetten we een stevig klim in, de Vossenberg op, en daarna naar Smorenhoek.
Dan volgt de klim de Wylerberg op. We lopen dan door een uitgestrekt hellingbos, onder andere van het Eversbosch.
We komen op enige afstand langs Berg en Dal.
We komen door het zogenoemde Filosofendal, en gaan verderop heuvelopwaarts naar het bosrestaurant op de Duivelsberg.
Voorbij restaurant de Duivelsberg wandelen we eerst naar de grenslijn van Nederland en Duitsland, en vanaf de grenspaal lopen we op een bosrandpad over de grens van beide landen.
Door het bos is het dan nog een klein eindje naar de Oude Kleefsebaan, waar we onze auto vanmorgen hebben geparkeerd.
Daar stappen we om 15:30 uur in onze auto, en rijden we met z’n vieren terug naar Malden.
We hebben vanmorgen enkele regenachtige perioden gehad, maar gelukkig geen zware regen.
Naarmate de dag vorderde, knapte het weer op, en aan het eind van de middag sluiten we rond 16:00 uur op het terras in Malden deze eerste wandel-etappe van de Walk of Wisdom af met schitterend zonnig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten