zondag 9 juni 2024

Pelgrimeren van Santa Cruz naar Córdoba

Pelgrimsroute van Almería (S) naar Santiago de Compostela (S)
Camino Mozárabe van Almería naar Merída
Van Santa Cruz naar Córdoba
Zaterdag 11 mei 2024 – 25,6 km.
Dag 17: 352,3 – 377,9 km.
 
Aankomst in Córdoba bij de Puente Romano en de Mezquita Catedral

 



















Spaanse Camino Mozárabe
Vanuit het zuiden van Spanje lopen verschillende Spaanse pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela.
Eén van die aanlooproutes naar Santiago de Compostela is de zogenoemde ‘Camino Mozárabe’, die begint in Almería, en dan ongeveer 630 kilometer noordwestelijker eindigt in Merída, waar de Camino Mozárabe aansluit op de Via de Plata, die bij Astorga in het noorden van Spanje aansluit op de Camino Franchés, richting Santiago de Compostela.
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vanuit het zuiden van Spanje te gaan pelgrimeren op deze Camino Mozárabe.
Vandaag lopen we daarvan onze 17e etappe, over een afstand van 25,6 kilometer, van Santa Cruz naar Córdoba. We dalen daarbij van ongeveer 210 naar 130 meter hoogte.

Twee routevarianten naar Córdoba
Om 5:30 uur gaat onze wekker af in Hostal Casa José in Santa Cruz, waar wij vannacht hebben overnacht. 
Na het ontbijt verlaten we om 6:40 uur onze overnachtingslocatie. 
Het is net voldoende licht om de caminopijlen onderweg te kunnen zien. Vlakbij ons hostal passeren we een cortex-stalen kunstwerk van de Camino Mozárabe, waarin staat dat het vanaf hier nog 1.024 kilometer is naar Santiago de Compostela.
We gaan de asfaltweg van de CV-272 op, en die moeten we 5,8 kilometer alsmaar volgen.  
Ondertussen kunnen we genieten van de zonsopgang, die we onderweg enkele malen fotograferen om de voortgang ervan op die fotoserie te kunnen zien.
Om 7:50 uur komen we aan op de plek waar twee route-varianten van de Camino Mozárabe bijelkaar komen.
De ene routevariant is de 38 kilometer lange rechtstreekse route van Castro del Río naar Córdoba. Als je die kiest, moet je in één dag die 38 kilometers overbruggen, omdat er geen tussenliggende overnachtingslocaties zijn op dat traject. En dat traject komt hier ook langs dit punt, waar die de CV-272 kruist.
De andere optie is de variant die Durkje en ik hebben gekozen. Dan loop je eerst de zuidelijker gelegen route van 22,8 kilometer van Castro del Río naar Santa Cruz. En daarna loop je onze route van vandaag, over een afstand van 25,6 kilometer van Santa Cruz naar Córdoba. En onze route komt dus ook langs dit kruispunt op de CV-272.
Door deze routevariant in twee dagen te doen – zoals wij dat doen – kun je de twee dagen ongeveer gelijk verdelen qua etappe-afstand, maar het is wel zo dat wij daarmee dus ruim tien kilometer meer lopen dan de rechtstreekse route. Dit leek ons voor ons de beste oplossing, dus zo hebben wij het aangepakt.
Vanaf hier is het nu nog 18,7 kilometer naar Córdoba, en hier gaan beide routevarianten dus samen verder.

Heuvelroute
Dan begint een route met regelmatig stijgen en dalen.
Het is een heuvelachtig landschap dat we in gaan, dus we klimmen nooit al te hoog en dalen nooit al te diep.
Rechts van ons horen we in de verte een geluid van motoren naderen. Over de heuveltop verschijnen vijf deltavliegers.
Ze waaieren wat uit en kiezen zo ieder hun eigen koers.
Dan komt er nog een zesde deltavlieger achteraan.
Ze gaan over ons heen, en verdwijnen achter de heuvels richting Santa Cruz.
Dan zien we ineens een groot zonnebloemenveld vóór ons.
We hadden al zonnebloemplanten zien staan op akkers, maar bloeien deden ze nog niet. Hier dus wel. 
Overigens bloeien de zonnebloemen verderop nog niet tegen de noordhelling, maar hier dus wel tegen de zuidhelling. Daar vangen ze immers de hele dag zon.
We maken een volgende klim over een heuveltop, tussen hoog opgaande bermflora door over een karrenspoor, en dan krijgen we het uitzicht over al weer de volgende vallei.
Verderop passeren we het Franse pelgrimsstel Mercedes & Alain uit Toulouse, dat onderweg op een stenen brugmuurtje zit te pauzeren. Ook zij lopen vandaag naar Córdoba, maar zij blijven er maar één nacht. Vanmiddag gaan ze Córdoba bekijken, en dan morgen direct al door. Wij blijven er nog een nacht langer, om morgen meer tijd te hebben om de stad Córdoba te bekijken.
Als we hen voorbij zijn, zien we even later een ons inmiddels welbekend rustpunt van de Camino Mozárabe, bestaande uit twee grote picknicktafels onder een biezen afdakje. Hier maken wij dankbaar gebruik van tijdens onze eerste pauze. Het is 9:27 uur, dus we hebben nu ruim 2,5 uur gelopen.
Even later komt ook de Italiaanse pelgrim Lorenzo langs, en ook hij neemt plaats op een picknickbank bij ons voor een korte pauze.

Eerste zicht op Córdoba
Ruim een half uur later komen we na het nodige klimwerk aan op Estebania Alta, een hoger gelegen punt hier in dit heuvelachtige gebied. Enkele hele grote vetplanten markeren deze plek.
En het is niet alleen maar klimmen en dalen, want er zijn ook lange stukken bij over een breed steenachtig pad door een veel vlakker terrein.
Dan komen we langs een richtingwijzer, waarop staat dat het vanaf hier nog 8,3 kilometers is naar Córdoba.
Dan zien we in de verte, kilometers vóór ons, inderdaad de stad Córdoba al in het dal en tegen de heuvels liggen.
We zien Córdoba bijna voortdurend, maar het is dus nog wel zo’n twee uren lopen.
Bij de oprit van de boerderij Finca Coronada Urgon zien we een graanstoppelakker, waarop het graan nu al is geoogst, en waarop de grote stropakken opgestapeld op het land liggen.
We lopen hier door een mooie heuvelachtig landschap, waarin de lijnen van de kavelgrenzen en begroeiingsvlakken een decoratief geheel vormen.
We steken via een stenen bruggetje een diepliggend riviertje over.
En na elke bocht om een heuvel heen, krijgen we een beter zicht op Córdoba.

Naar de Puente Romano van Córdoba
Om 12:15 uur wandelen we het plaatsnaambord van Córdoba voorbij, en daarmee dus de bebouwde kom van Córdoba binnen.
Enkele minuten later steken we met een viaduct de autosnelweg A-410 (ofwel de E5) over.
Dan dalen we nog verder af, tussen de bebouwing van Córdoba door. Bij Bar Francis nemen we plaats op het terras, en bestellen we drinken en een broodje tortilla patates, en dat laten we ons goed smaken.
Na deze rustpauze gaan we uitgerust verder de stad in. Daarbij komen we nog eens weer langs zo’n cortex-stalen kunstwerk, waar op staat dat het vanaf hier nog 998 kilometer is naar Santiago de Compostela. 
Om 13:20 uur arriveren we bij de Espiritu-brug, de Romeinse brug, die over de rivier de Río Guadalquivar gaat.
Een jongeman maakt van ons samen enkele foto’s met de brug, de rivier en de stad op de achtergrond. 
Hij is hier samengekomen met de familie van een aanstaand bruidspaar, waar ze het aankomende bruidspaar vandaag scheiden, om als ene groep met de aanstaande bruid, en de andere groep met de aanstaande bruidegom in de stad hun vrijgezellenfeest te gaan vieren.
Wij gaan de brug op, om de rivier over te steken.
Daarbij laten we het grote burchtgebouw van de Torre de la Calahorra op de kop van de rivierbrug achter ons.
We komen op de overzijde van de rivier aan bij de triomfboog van Córdoba. Daarachter staat de kathedraal, de Mezquita Catedral.

Door de stad naar het appartement   
Langs de hoge muur van de kathedraal en door de smalle straten van de stad lopen we in de gezellige drukte van de vele toeristen in de richting van ons appartement. We volgen daarbij overigens wel heel goed de richtingwijzers van de Camino Mozárabe, die we hier op de nodige plaatsen aan de gevels en muren zien hangen.
In een supermarkt kopen we de eerste boodschappen, die we meenemen naar het appartement, voor vanmiddag.
We komen langs de basiliek van San Pedro.
Daarna passeren we de Iglesia de Santiago, maar helaas is deze Jacobskerk gesloten.
Na het passeren van de Iglesia de Magdalena, komen we spoedig aan op het punt waar we de doorgaande pelgrimsroute verlaten, waarna we nog maar zo’n 50 meter hoeven te lopen naar het door ons gereserveerde appartement.
De appartement-eigenaar had ons rond het middaguur al de sleutelcodes van de beide sleutelkastjes gezonden, dus we kunnen direct naar binnen, om ons in het Appartementas Diamante voor de komende twee dagen te installeren.
Morgen gaan we de stad bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten