dinsdag 4 juni 2024

Met de pelgrimszegen pelgrimeren op de Camino Mozárabe

Dinsdag 23 april 2024
 
We ontvangen de pelgrimszegen in de kathedraal van Almería












Sightseeing-dag in Almería
Vanmorgen slapen we eerst uit, en om 9:30 uur ontbijten we op het balkon van onze hostal-kamer.
Daarna gaan we de stad in om daar verschillende locaties te gaan bezoeken. Eerst gaan we naar het Plaza de la Constitución.
Iets verderop bezoeken we de Sint-Jacobskerk van Almería. We vragen een schoonmaker in de kerk of we een pelgrimsstempel van deze kerk of parochie kunnen krijgen in onze pelgrimspaspoorten, maar dat lukt niet volgens de man. We mogen binnen niet fotograferen, maar als ik de man vraag of ik een foto van het beeld van Sint Jacob mag maken in het koor van de kerk, vindt hij dat goed.
Daarna gaan we naar buiten, en verder.
In een speelgoedwinkel worden we doorverwezen naar de naastgelegen winkel, omdat we graag een verjaardagskaart willen kopen en verzenden voor onze kleinzoon Elwin, die over enkele dagen zes jaar wordt. We kopen een mooie Spaanse verjaardagskaart en gaan verder.
Vervolgens passeren we de Sint-Sebastiánkerk. Ook deze kerk gaan we van binnen bekijken. Mooi is het plafond in deze grote stadskerk.
Na enig zoeken, vinden we iets buiten het centrum een postkantoor, waar we de ansichtkaart voor Elwin verzenden, en ook een pakketje met reis-papierwerk terugsturen naar huis, want dat zullen we onderweg niet meer nodig hebben.
Dan gaan we terug naar de San Sebastián-kerk, waar we bij de kerk lunchen in een horeca-gelegenheid.

San Cristobal en Alcazaba
Vervolgens gaan we naar de westrand van de stad, waar we de klim heuvelopwaarts maken naar de burcht San Cristobal. Daar wordt op meerdere plaatsen hard gewerkt aan de restauratie van deze burcht. 
Vanaf het hoogste punt krijgen we een mooi uitzicht over de stad.
En aan de andere kant hebben we het uitzicht over de Alcazaba, de andere moorse burcht verderop.
We kunnen niet langs de oude buitenmuur van burcht naar burcht lopen, dus we zetten de afdaling in.
Daarbij zien we diep beneden ons de kathedraal staan in de stad.
Aan de voet van de heuvel ontmoeten we twee fietsers, die van oorsprong uit de buurt van het Friese Lemmer komen. Hij heet Meindert. Nu wonen ze in Duitsland aan de Rijn, en ze zijn nu enkele maanden met de camper op reis door Spanje. Ze wandelen met ons door de rand van Almería naar de plek waar we de beklimming naar de burcht Alcazaba kunnen maken. Binnen krijgen we direct al te maken met prachtige burchttuinen.
Door de tuinen lopen prachtige waterstromen door stenen watergangen.
Ook hier zijn allerhande restauratiewerkzaamheden. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe buitenmuren met puntige kantelen opgemetseld.
Op het binnenterrein bezichtigen we een moorse woning met binnenplaats. In vitrines liggen archeologische vondsten, en tekeningen geven impressies van hoe de woonvertrekken vroeger werden gebruikt.
Dan komen we op het grote binnenterrein bovenin de burcht, waar veel restanten van oude muren en gebouwen – waaronder de hamams - zijn blootgelegd. 
Aan het verste eind gaan we een uitzichttoren binnen, waarin twee hele oude houten poortdeuren staan opgesteld, met in dezelfde ruimte naar alle kanten toe ook kanonnen.

Nog een Nederlandse pelgrim
Na het bezoek aan de Alcazaba wandelen we door de smalle straatjes van Alméría terug naar ons guesthouse.
Na het theedrinken gaan we de stad weer in om boodschappen voor morgen te halen.
Vandaag hebben we met enig chat-verkeer de pelgrimsherberg voor morgen alvast gereserveerd.
In het guesthouse maakt Durkje het eten voor vanavond klaar, en ik ga aan de slag met de gemaakte foto’s en het dagverslag.
We eten vanavond samen met Daniëlle, de Nederlandse vrouw uit de Betuwe, die gisteren haar pelgrimstocht van Almería naar Baena beëindigde, die in de kamer naast ons slaapt, en morgen terug vliegt naar Rotterdam. Aan tafel zit ook een Zwitserse jongedame, die op de fiets een reis door het zuiden van Europa maakt.

Kerkelijke voorbereiding op de pelgrimstocht
Om 19:00 uur ontmoeten we Nely op het plein vóór de kathedraal. Zij is één van de vertegenwoordigers van het Spaanse pelgrimsgenootschap, die de pelgrims assisteren bij onder andere het vinden van pelgrimsherbergen.
We gaan samen met Nely naar de mis, en Nely regelt daar dat wij aan het eind van de mis de pelgrimszegen krijgen van de priester.  
Van beiden krijgen we ook een pelgrimsstempel. Van Nely één van het pelgrimsgenootschap, voorafgaand aan de mis, en van de priester krijgen we in de sacristie het stempel van de kathedraal/parochie, direct aansluitend op de mis.
Daarna nemen we afscheid van de priester, van enkele kerkgangers die een praatje met ons maken, en tot slot van de buitengewoon hartelijke Nely.
We gaan vroeg naar bed, want morgen vroeg op, voor onze eerste etappe op de Camino Mozárabe. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten