zondag 22 augustus 2021

Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie, route D (2014-4)

Zaterdagochtend 21 augustus 2021
   

Durkje vertelt over pelgrimeren op Friese en Europese Jacobspaden











Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;

  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Kuieren over Het Bildt
Voor vandaag hebben Durkje en ik ervoor gekozen om het zesde en het zevende Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vanochtend wandelen we route D van het Jabiksrûntsje, vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-4). Dit zesde Jabiksrûntsje voert ons over Het Bildt naar de Westhoek en naar de Waddenzee.
Vanuit Feinsum rijden we naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie; de bedevaartskerk waar het Fries-Nederlandse pelgrimspad naar Santiago de Compostela aanvangt. Dit bijzondere kerkgebouw is ook de start van onze twee Jabiksrûntsje van vandaag. Om 8.45 uur laten we de Groate Kerk achter ons, om dan over het Westeinde dit pelgrimsdorp te verlaten. Nadat het Westeinde de Westerweg is geworden, gaan we in zuidelijke richting de Zondervans Reed op. Aan het begin van dit betonpad nemen we een kijkje in de mooie langwerpige beleeftuin die langs de Zondervans Reed ligt.

De Vlinder-idylle van de Griene Dyk
Aan het eind van Zondervans Reed nemen we na ongeveer 50 meter Hoarnestreek direct de afslag rechtsaf, de zogenaamde Griene Dyk op. Aan het begin van dit oude zeedijkje is een Vlinder-idylle gecreëerd door een veelheid aan soorten kruiden te planten, die bij toerbeurt kleurrijk bloeien, en die daardoor veel insekten, waaronder vlinders aantrekken. We volgen het smalle asfaltpad over de kruin van deze ongeveer duizend jaar oude zeewerende dijk, en kruisen na ruim een kilometer de Langedyk. Daarna lopen we naar het eind van de vier kilometer lange Griene Dyk, tot we aankomen op de Camstrawei. Daar raken we in gesprek met schapenboer Van der Zee, die hier bezig is met het opknappen van een houten schuur.  

Bij de Moaie Paal op de Armendijk, waar de Bildtse Westhoek begint

Kwelder Westhoek
Direct daarna gaan we de Armendyk op in noordelijke richting. We wandelen dan het buurtschap Westhoek binnen. De Armendyk gaat over in de Oudebildtdijk, een smalle asfaltweg op alweer een voormalige zeedijk.

Evenals de auto's wandelen wij hier tussen de dijkschapen door, die aan weerszijden van de dijkweg liggen te herkauwen. Vanaf de andere kant komen enkele oldtimer-tractoren ons tegemoet, bestuurd door een aantal heren van een oldtimer-tractorenclub. Een mooi gezicht hier van die oude tractoren hoog tussen de schapen door in dit weidse polderlandschap van Het Bildt.
Aangekomen bij de Waddenherberg 'The Friezinn' slaan we linksaf naar de nieuwste zeedijk op delta-hoogte.
Als we bij de buitendijkse Kwelder Westhoek de Waddenzeedijk op klimmen, komt ons een groep van ongeveer 15 vogelaars tegemoet, die vanmorgen vroeg een fotosessie hebben gehad op het Wad. Ze vertellen enthousiast over de duizenden vogels die ze vanmorgen hebben kunnen fotograferen op de kwelder.

Ouwedyk
Weer teruggekeerd op de Oudebildtdijk nemen we plaats op het terras onder aan de oude zeedijk om bij de waddenherberg een kop koffie te drinken.
Door een andere terrasgast worden we daar in een gesprek uitgenodigd om even verder op de Oudebildtdijk bij kunstgalerie Westerstorm binnen te kijken naar de expositie van Anyan Janssen, die vanmiddag om 15:00 uur wordt geopend. We gaan verderop op die uitnodiging in en bekijken in het bijzijn van deze kunstenares-schilderdocente de hier van haar geëxposeerde portretten. Voor wie van realistisch geschilderde portretten houdt, is het aan aanrader om haar expositie te gaan bekijken.

"Werom na Sint Jabik"
Via de Westhoeksterweg gaan we terug naar de Westerweg, richting Sint-Jacobiparochie. Vlak vóór Sint Jabik moeten we in de berm om plaats te maken voor een Duitse truck. Op de aanhangwagen staat een hele grote nieuwe bietenrooimachine, die waarschijnlijk verderop afgeleverd gaat worden voor het oogsten van de suikerbieten in het komende najaar.
Als we weer terugkomen bij de Groate Kerk in Sint-Jacobiparochie willen we graag de zomerexpositie in de Groate Kerk bekijken, maar de kerkdeur is (nog) op slot. We halen de sleutel van het kerkgebouw en laten ook de vier fietsende Brabantse dames en een echtpaar uit Purmerend binnen in de kerk. Zij staan vóór het kerkgebouw en willen graag van de gelegenheid gebruik maken om de tentoonstelling bekijken. Wij zijn nu alvast in de gelegenheid om de expositie - onder andere van het Jabikspaad - te bezichtigen en bovendien geeft Durkje de vroege gasten binnen een toelichting op de pelgrimsexpositie door hen één ander te vertellen over de Friese en Europese pelgrimswegen richting Santiago de Compostela, die vanuit deze Friese pelgrimskerk van start gaan.
Na deze rondleiding sluiten we het kerkgebouw af, die om 13:00 uur open gaat voor deze zomerexpositie.
Voordat we beginnen aan ons tweede Jabiksrûntsje van vandaag gaan we lunchen op de grote houten bank bij het hoge pelgrimskunstwerk tegenover de Groate Kerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten