zaterdag 27 maart 2021

Drachten verandert

Donderdag 25 maart 2021

Cover van het fotoboek 'Drachten verandert'
























Oud en nieuw Drachten
In het jaar 2009 publiceerde mijn mede-studiegenoot, journalist Fokko Wester het fotoboek 'Drachten verandert', dat hij als subtitel meegaf: '50 jaar vernieuwing in beeld'.
Dit boek met foto's in kleur en zwart-wit brengt de dynamiek in beeld van de Friese plaats Drachten. Als daar geboren en getogen Drachtster is zo'n fotoboek een feest van herkenning, en is het bovendien interessant om te zien hoe snel en hoe sterk het straatbeeld van Drachten in de afgelopen decennia is veranderd.
Het boek is in vier afzonderlijke delen opgebouwd, te weten:
  • Noord-Zuid; met beelden van het noordelijk gelegen Hotel Vreewijk tot het in het zuiden van Drachten gelegen Karmelklooster;
  • Oost-West; dat in het oosten begint met een beeld van de Drachtster Vaart aan het Oosteinde, en eindigt in het westen bij de Pijpbrug op de kruising van het Moleneind en de Hogeweg;
  • Dwarsverbindingen; dat ziet op de verbindingen over bijvoorbeeld land (waaronder zandpaden) en water (zoals de vaarten);
  • Philips, nieuwbouw, scholen en renbaan; handelend over onder andere de haven en industrie, over enkele scholen en over de inmiddels verdwenen Drachtster drafbaan.
Fotoalbum met toelichting
In zijn boek begint Fokko Wester met een inleiding over het veranderde Drachten. Uiteraard wordt daar ook de vestiging van de scheerapparatenfabriek van Philips genoemd, want die fabriek heeft veel betekend voor de ontwikkeling van Drachten. 
Natuurlijk ging er veel verloren in en na de tijd dat Zuiderdragt en Noorderdragt zich samen gingen doorontwikkelen als Dragten, tegenwoordig Drachten genoemd. De vooruitgang stond en staat nooit stil; ook niet in Drachten.
Op de tegenover elkaar geplaatste bladzijden vindt de lezer steeds links een foto van vroeger en rechts een foto van meer recente datum. Onder de beide foto's loopt een tekst door, waarin een toelichting wordt gegeven op  wat er op beide foto's is te zien, en waarmee een korte toelichting wordt gegeven op de dynamiek van de afgelopen decennia voor wat betreft die locatie.

Herinneringen en verhalen
Op de foto's zie ik het straatje waarin ik ben geboren (De Kleine Beurs), en ook de kerk (Noorderkerk) waarin ik als baby ben gedoopt. 
Ik zie het klooster van de Zusters van de Ongeschoeide Karmelietessen, die bij ons in de winkel en werkplaats kwamen om hun fietsen te laten repareren. 
Daar is ook het uitgaansgebied van de Kaden, waar wij in onze studententijd gingen stappen. 
Uit dat voormalige Protestantse Ziekenhuis mochten mijn vader en ik in 1971 een kast slopen, die wij thuis als grote voorraadkast goed konden gebruikten. 
En daar is de grote watertoren, waar wij jarenlang vlakbij woonden, waar ik vaak stiekem het terrein op ging om daar de uilenballen weg te halen, om thuis te onderzoeken welke resten van prooidiertjes daar nog in zaten. 
Verderop in het veld lag de afgebeelde houten keetwoning die bewoner Bekkema boven op en bij een op het droge getrokken praam had gebouwd; regelmatig passeerde ik die keetwoning in het veld waar nu bedrijventerrein De Kletten is. 
In gedachten zie, voel, hoor en ruik ik nog de oude stoomtrein die op een foto staat. 
Herinneringen en verhalen komen boven als je stuk voor stuk de ongeveer honderd foto's in dit fotoboek aandachtig bekijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten