woensdag 23 oktober 2013

Van Akersloot naar Spaarndam, tussen Wad & IJ


Woensdag 23 oktober 2013
Over een brug bij Zijkanaal C om in Spaarndam te komen


















Tweede wandeldag met harde wind
Vandaag gaan Durkje en ik verder met onze herfstwandeldriedaagse van Bergen naar Amsterdam. We willen vandaag niet vóór dag en dauw opstaan. Na een uitgebreide lunch in Hotel Akersloot checken we uit, om zo rond 10.15 uur te vertrekken vanuit Akersloot.
Vandaag zullen we van Akersloot wandelen naar Spaarndam, over een afstand van ongeveer 30 kilometer. Gisteren zijn we vanuit Bergen naar Akersloot gekomen, en morgen willen we vanuit Spaarndam naar Amsterdam lopen.
Het is vandaag zwaar bewolkt, en de temperatuur is hoger dan gemiddeld, maar het waait nogal hard.

Van Akersloot naar Uitgeest
Vanuit Hotel Akersloot wandelen we eerst naar Groot Dorregeest. Voorbij Dorregeest gaan we verder over de oostelijke parallelweg langs de A9. Voordat we in de bebouwde kom van Uitgeest komen, wandelen we door het recreatiegebied langs de oever van het meer, naar de plaats waar de parallelweg onder de A9 door gaat. We komen dan in Uitgeest, waar we bij een supermarkt onze boodschappen voor deze wandeldag halen. Enkele flesjes drinken, een paar broodjes en beleg, en dan kunnen wij wel weer een wandeldag vooruit.
Langs het gemaal van Meldijk lopen we Uitgeest uit, waarbij we net voorbij de onderdoorgang van de A9 ook nog de Tweede Broekermolen (uit 1781) passeren.

Langs forten van de stelling van Amsterdam
Ter hoogte van Krommeniedijk zien we vandaag het eerste fort, dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam, een lange gordel van 36 forten, die aan het eind van de 19e eeuw zijn gebouwd om Amsterdam te behoeden voor vijandige indringers. Vanaf hier volgen we over Busch en Dam, over de Hogedijk en over Noorder IJ en Zeedijk deze lange Amsterdamse verdedigingslinie. Als we Krommenie voorbij zijn, komen we bijvoorbeeld langs het ‘Fort aan den Ham’, en bij de Genieweg langs ‘Fort Veldkamp’, waarin het luchtoorlogsmuseum is gehuisvest.
Onze eerste rustpauze nemen we ter hoogte van de aardgaslokatie van de Gasunie. Hier wordt ook druk gewerkt aan het aanleggen van een nieuwe aardgasleiding.

Noorder IJ en Zeedijk
Daarna volgt een kilometerslang traject over de Noorder IJ en Zeedijk. Op het eerste deel kunnen we nog uit de harde wind achter deze zeedijk lopen. We passeren daar ook een mooi gerestaureerde Kruitkamer, die onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam.
Maar, als we voorbij de Volderweg bóven op de zeedijk verder moeten, volgt een lang en zwaar tracé, waarbij we tot Assendelft veel last krijgen van de harde wind. De  hele dag moesten we al regelmatig krachtig lopen vanwege de harde wind. Maar hier boven op de dijk van Noorder IJ en Zeedijk krijgen we de volle laag. De zeer harde wind wakkert aan over het vlakke en lege polderlandschap, en waait dan met sterke kracht bij de zeedijk op, waarbij wij boven op de zeedijk de volle laag krijgen. Als je even niet goed oplet, krijg je zo’n harde windstoot te verduren, dat je af en toe een stap zijwaarts moet zetten om niet vanaf het wegdek de berm in geblazen te worden. Tot Assendelft vragen deze kilometers kracht en doorzettingsvermogen.

Een supersnelle bui
Op een gegeven moment zien we uit het zuidwesten over de polder een flinke vliegende bui aankomen. Voordat we het regenpak uit de rugzak hebben, is de razendsnelle slagregen al boven ons. We rennen naar de achterkant van de dijk om aan de voet van de dijk uit de harde wind het regenpak aan te doen. Maar zo snel als de regen kwam, gaat deze bui ook weer, want op het moment dat Durkje het regenpak aan heeft, en ik me ook nog in het regenpak zal hijsen, is de bui al weer voorbij. Nog geen drie minuten later schijnt de zon al weer en waaien we binnen de kortste keren weer droog boven op de zeedijk.

Met het veer over het Noordzeekanaal
Voorbij Assendelft arriveren we bij de veerpont, waarmee we het Noordzeekanaal zullen oversteken. We hoeven maar even te wachten, alvorens de veerbaas ons overzet. Een fietser op de pont vertelt ons dat we vandaag met nota bene windkracht 7 te maken hebben. Zo krachtig voelt windkracht 7 dus in een vlakke polder boven op een dijk.
Aan de overzijde van het Noordzeekanaal drinken we bij het veerhavenrestaurant van Buitenhuizen een kop koffie. Ondertussen sms’t onze attente gastvrouw Wilderom ons, bij wie we vannacht in het Bed & Breakfast gaan overnachten. Ze vraagt hoe onze wandeling verloopt en meldt alvast hoe we haar accommodatie straks gemakkelijk kunnen vinden.

Van Buitenhuizen door Spaarnwoude naar Spaarndam
Vanuit Buitenhuizen steken we het Zijkanaal C over, waarna een windluwe tocht volgt door het recreatiegebied Spaarnwoude, waarin ook een uitgestrekt golfterrein ligt. Onze wandelgids loodst ons duidelijk door Spaarnwoude, waardoor we vlot arriveren bij de verschillende bruggen, die we in dit waterrijke gebied over moeten om in Spaarndam te komen.
In Spaarndam lopen we – het is inmiddels ongeveer 16.30 uur - nog even langs het welbekende standbeeld van de internationaal vermaarde ‘Hansje Brinkers’, die internationaal het symbool is voor de eeuwigdurende strijd van de Nederlanders tegen het water.

Dinner & Bed & Breakfast in Spaarndam
In Spaarndam worden we hartelijk ontvangen in de Bed & Breakfast-accommodatie, waar we vannacht zullen overnachten. Als we bij een welkomstdrankje vertellen dat we ook naar Santiago de Compostela hebben gepelgrimeerd, vertelt onze gastvrouw Ina ons dat zij vorig jaar ook trajecten van de Spaanse camino heeft gelopen. Onze wederzijdse herinneringen aan die pelgrimage bieden veel aanknopingspunten voor herkenning.
Voor ons wordt een tafel gereserveerd in restaurant De Toerist in Spaarndam, waar we halverwege de avond in een gezellige entourage genieten van een overheerlijke en welverdiende warme maaltijd. Nu nog een goede nachtrust te gaan, en dan kunnen we morgenochtend onze derde en laatste etappe van deze driedaagse naar Amsterdam aanvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten