woensdag 16 oktober 2013

7e Sminialezing 2013 over Samenspel van genen en omgeving

Maandag 14 oktober 2013 
De 7e Sminialezing 2013 wordt verzorgd door dr. Meike Bartels















Einde discussie
In aansluiting op de Statutaire Ledenvergadering van het Regionaal Verband Fryslân van de VU-Vereniging organiseren we vanavond in Stenden University Hotel te Leeuwarden al weer de zevende, jaarlijkse Sminialezing.
In overleg met prof. dr. Taede Sminia - de voormalige rector-magnificus van de Vrije Universiteit te Amsterdam - hebben we voor vanavond dr. Meike Bartels uitgenodigd om een openbare publiekslezing te verzorgen over het 'Samenspel van genen en omgeving'.
Lang is er sprake geweest van het zogenaamde 'nature-nurture'-debat. Na veel jaren onderzoek, onder andere met gegevens van het Nederlands Tweelingen Register (NTR), kan dit debat volgens Bartels nu wel terzijde worden geschoven. Door de huidige kennis over genen en omgeving is de grond voor deze discussie volgens haar passé.

Dr. Meike Bartels
Meike Bartels is bij de VU universitair hoofddocent Biologische Psychologie en een gerenommeerd tweeling-onderzoeker aan deze Vrije Universiteit. Haar specialisatie is de erfelijkheid van gedrag. Bartels onderzoekt bijvoorbeeld de aangeboren eigenschappen van ons brein, en de individuele verschillen in gedrag, geluk en sport.

Samenspel van genen
Meike Bartels begint: 'We zijn allemaal mensen, maar toch zijn er allemaal verschillen, en daar willen we meer over weten; daar doen we onderzoek naar".
Het is wel bekend dat genen en omgeving bijdragen aan verschillen in gedrag, gezondheid, en geluk.
Het voortgaande onderzoek van Bartels richt zich daarom nu meer op het samenspel van genen en omgeving, en op de ontwikkeling van gedrag, gezondheid en geluk over de tijd. Ook wordt door onderzoekers als Bartels hard gewerkt om vast te stellen welke genen en welke omgevingsinvloeden daarbij een rol spelen.

Onderzoeksprogramma
Meike Bartels werkt al meer dan tien jaar met de grote database van het Nederlands Tweelingenregister. Dat NTR (sinds 1987) bestaat inmiddels meer dan 25 jaar. Door de vrijwillige medewerking van vele tienduizenden tweelingen (al 80.000 kinderen en 30.000 volwassenen) en van hun familieleden onderzoekt zij middels vragenlijsten en in laboratorium-experimenten hoe gedrag en geluk van kinderen zich ontwikkelt tot in de jong-volwassenheid.
  1. Wat is daarbij bijvoorbeeld de bijdrage van genen en omgeving aan stabiliteit en veranderingen van gedrag en geluk? 
  2. Kunnen we daartoe specifieke genen identificeren? 
  3. Welke omgevingsinvloeden spelen daarbij een rol? 
  4. En hoe is het samenspel tussen genen en omgeving?
Well-being
In ruim een uur voert Meike Bartels ons door haar onderzoeksprogramma, daarbij allerhande voorbeelden gevend op fysieke en op psychische aandachtsvelden. Het zijn voorbeelden uit onder andere de medische wereld, uit het onderwijs, uit rechtspraak, uit de sportwereld, en uit sociaal-maatschappelijke contexten.
We komen uiteindelijk uit bij haar wetenschappelijke focus op 'Well-being'. Meike Bartels hierover: "Op grond van onderzoek onder meer dan 100.000 individuen uit ongeveer 40 verschillende landen blijkt dat individuele verschillen in ervaren 'well-being' voor 40% erfelijk verklaarbaar zijn, en dat de omgeving daarin voor 60% een bepalende rol speelt. In dit geval doen genen en omgeving er dus beide toe".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten