donderdag 13 mei 2010

The Camino, A journey of the Spirit

Donderdag 13 mei 2010, Hemelvaartsdag

Er is een beroemde Europese pelgrimsroute, die al eeuwenlang door talloze mensen is gelopen. Dat is de pelgrimsweg naar het Spaanse Santiago de Compostela, het pad dat ook wel de “Camino” wordt genoemd. Men zegt dat de Camino recht onder de Melkweg ligt en dat het pad de (ley)lijnen volgt die energie van de sterrenstelsels erboven reflecteert. Langs deze Camino van Santiago zijn al duizenden jaren allerlei heiligen, zondaars, generaals, buitenbeentjes, koningen en koninginnen en vele anderen getrokken, waarvan een groot aantal in een poging om daar een diepere spirituele betekenis en antwoorden over conflicten binnen hun eigen wezen te vinden.

Dit boek is het verhaal van Shirley MacLaines 780 kilometer lange voettocht door het Spaanse land, langs de beroemde pelgrimsweg van het Franse St.-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse Santiago de Compostela. Het is een eeuwenoud en magisch voetpad, dat voert over paden, wegen en bergen en door valleien, steden en dorpen. Tallozen gingen haar voor, zoals: Dante, Chacer, Karel de Grote en Ferdinand & Isabella van Spanje. De openheid waarmee Shirley MacLaine haar belevenissen beschrijft, maakt dit voor velen een bijzonder en inspirerend boek. Tijdens haar wandeltocht over de Camino had ze het gevoel daarmee ook terug te reizen in de tijd, naar een plek waar de ervaringen beginnen die haar en de hele mensheid vormen tot wat en wie wij tegenwoordig zijn.

Shirley MacLaine is Amerikaanse actrice en schrijfster. Ze is de winnares van Oscars, Emmy’s en van Golden Globes. Ze heeft in meer dan 50 films gespeeld, werd zes maal voor een Academy Award genomineerd en ontving in 1984 een Oscar voor “beste actrice”. Ze komt altijd op voor burgerrechten en vrijheid en schreef ook acht internationale bestsellers.

Dit boek is uitgegeven als een Libelle Bookazine, een complete roman in tijdschriftvorm. Iedere vier weken verschijnt zo’n roman in de Libelle’s Bookazine-serie. Dit Bookazine, nummer 12, verscheen in 2009. Dit boek is voor het eerst uitgegeven in het jaar 2000 en draagt als oorspronkelijke titel: “The Camino, A journey of the Spirit”. De Nederlandse vertaling van Jacqueline Moonen verscheen in de vorm van dit Bookazine met als titel: “Voettocht naar Santiago de Compostela” en met als subtitel: “De spirituele reis van een bijzondere vrouw”.

Voor Shirley Maclaine betekent deze voettocht van bijna 800 kilometer langs de eeuwenoude Camino behalve een lichamelijke uitdaging zeker ook een spirituele ervaring. Haar indrukwekkende reis voert door Noord-Spanje. De openbaarheid waarmee zij haar belevenissen in dit reisverslag beschrijft, maakt van haar boek “Voettocht naar Santiago de Compostela” een bijzonder boek. Naarmate haar wandeltocht vordert, neemt het aandeel van spirituele beschrijvingen toe. Voor wie niet geïnteresseerd is in de spirituele dimensie in dit boek, maar wel in de feitelijke reisbeschrijving, is het een aanrader om de spirituele tekstdelen snel diagonaal te lezen, om daarna weer met beide benen op de grond de bewandeling van het pelgrimspad verder te volgen.

Een aantal citaten uit dit boek van Shirley MacLaine:
- Het vertrek uit Saint-Jean-Pied-de-Port was een vuurdoop – recht omhoog de Pyreneeën in;
- Ik was al in een tijdritme terechtgekomen waarin ik iedere minuut wilde besteden aan lopen om mijn doel te bereiken;
- De Camino zal je het verleden en de toekomst laten zien totdat je beseft wie je nu bent;
- De werkelijkheid is altijd een kwestie van persoonlijke waarneming;
- De ware moed van individualisme is het vermogen je hartstocht te volgen;
- De grootste vorm van liefde is de gevolgen toe te laten die voortkomen uit elkanders vrije wil;
- En ik had de angst overwonnen door pro-actief het beeld van liefde in te zetten;
- Je hebt de energie van God in jezelf en daarmee ben je medeschepper;
- Als in een samenleving de mensen afgescheiden van elkaar beginnen te denken, is dat het begin van het einde van de beschaving;
- De echte reis begint als je hebt verwerkt wat je van de Camino hebt geleerd.


Shirley Maclaine sluit in haar Epiloog van dit boek af met een herhaalde stelling, die in het debat over de door sommigen vermeende tegenstelling tussen geloof & wetenschap een mooie invalshoek biedt, namelijk:
- het ontbreken van bewijs betekent niet het bewijs van ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten