Maandag 28 december 2009
De weersverwachting gaf al enige dagen aan dat het vandaag qua weer de mooiste dag van de week is. Het is inderdaad vandaag vrij zonnig en het cijfer 9 dat deze dag in de weersvoorspelling kreeg, is welverdiend, want het is een prachtige dag. Voor Durkje en mij derhalve een optimale winterwandeldag. We wandelen vandaag de 15 kilometer lange literaire Theun de Vries-wandelroute, genoemd naar deze welbekende, van origine Friese schrijver.
Theun de Vries is in 1907 in Veenwouden geboren in een Doopsgezind boerenmilieu. Als schrijver is hij vooral bekend geworden met zijn romans "Stiefmoeder aarde" en "Het meisje met het rode haar" en met "De vertellingen van Wilt Tjaarda". In de laatstgenoemde semi-autobiografische verhalenbundel is de "Lytse (kleine) Wilt" als hoofdpersoon in wezen de dubbelganger van de schrijver in zijn kinderjaren. De wandelroute die we vandaag lopen, gaat door het geboortedorp en de regio waarover Theun de Vries zo graag schreef als er een crisis in zijn bestaan dreigde. De routebeschrijving legt een aantal verbanden tussen enerzijds de locaties die je wandelend passeert en anderszijds met de verhalen van de schooljongen Theun de Vries (Wilt Tjaarda).
Vanaf het NS-station Veenwouden (Eslawolde) lopen we via de Schierstins (een 14e eeuwse verdedigingstoren), het kerkhof waar De Vries' ouders zijn begraven, de Theun de Vries-basisschool en het winkelcentrum waar vroeger de lagere school van Theun stond, het dorp uit in noordelijke richting. We komen dan op de Goddeloze Singel, die door het uitgestrekte laagveengebied van It Bûtenfjild en De Houtwiel gaat, totdat we voorbij het model van een Tjasker bij het Goddeloze Tolhuis komen. Langs de Valomstervaart lopen we dan via De Valom (De Trawalje) naar Zwaagwesteinde (De Zwarte Kuil).
Vlak vóór Twijzelerheide wandelen we over het Swaddepaad langs het riviertje De Swadde (ook wel Zwette genoemd). Via het Kûkhernsterpaad langs De Swadde komen we nabij Kuikhorne (Jagthorne) op de Kuikhorneweg. Die gaat over in De Zwette, de straat waar Theun de Vries op 26 april 1907 is geboren. Langs de plaats waar vroeger het andere woonhuis van Theun de Vries stond en langs de Veenwoudster Doopsgezinde kerk en pastorie, komen we in Veenwoudsterwal (De Waterwal). Over de Priesterakker wandelen we dan weer Veenwouden (Eslawolde) binnen.
Door het onderweg lezen van de informatie over èn het op locatie lezen van de citaten uit de verhalen van Theun de Vries, is het alsof Theun de Vries een dag met je meeloopt als gids. Met name voor wie veel verhalen van Theun de Vries heeft gelezen, is zo'n literaire wandelroute als het ware een feest der herkenning. Bovendien werkte het weer en de natuur perfect mee. Een blauwe lucht met veel zon, paden die hier en daar in de schaduw nog glad zijn van sneeuw en ijs en een landschap met nog ijs op de vaarten en vooral tegen de zuidoevers nog veelvuldig sneeuwrestanten, die sneeuwwit hun contrast vormen met de veelal donkere achtergrond van oever en oppervlaktewater.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten