woensdag 3 april 2013

Kwartelstrjitte in Stiens

Woensdag 3 april 2013
De Kwartelstrjitte in Stiens, gezien vanaf de Moundyk















Kwartelstrjitte
Als je vanaf de Bredyk (N357) achtereenvolgens via de Juckemaleane en de Moundyk Stiens binnen rijdt in zuidelijke richting, passeer je eerst aan je linkerhand de Skilwei en direct daarna de Kwartelstrjitte.
Ter hoogte van het voormalige garagebedrijf 'Van der Weij' - tegenwoordige galerie 'De Garaazje' - kun je in oostelijke richting door de Kwartelstrjitte naar het centrum van Stiens rijden. 
Links passeer je dan de afslag van de Wearklank en als je dan in de richting van de Sint-Vituskerk verder de Kwartelstrjitte in rijdt, kom je uit op de T-splitsing met de Ljurkstjitte.

Kwartel
Een kwartel is een vogel die voornamelijk op de grond leeft, en die daardoor niet bijzonder opvalt. Kwartels kun je aantreffen op akkers en in weilanden, vooral als rond die akkers en weilanden voor hen voldoende beschutting aanwezig is, zoals bijvoorbeeld houtwallen. Deze vogel zie je niet zo vaak, omdat ze bij gevaar doorgaans niet opvliegen, maar zich verstoppen tussen bijvoorbeeld struikgewas of in het hoge gras. De populatie kwartels is in de afgelopen tientallen jaren in Nederland achteruit gegaan. In de buurt van Stiens zie je zelden kwartels. Het zijn in Nederland zomergasten, die hier in principe dus niet overwinteren. De kwartel is een betrekkelijk kleine hoendervogel, die behoort tot de familie van de fazanten.

Tijdelijke tandartsenpraktijk
Op het bedrijfsterrein van galerie De Garaazje op de T-splitsing van de Moundyk en de Kwartelstrjitte staan momenteel twee grote containers. In die huurcontainers is tijdelijk de tandartsenpraktijk van tandarts Ram gehuisvest. Het praktijkgebouw van deze Stienser tandarts wordt sinds kort verbouwd. Daardoor heeft tandarts Ram met zijn personeel en praktijk tijdelijk intrek genomen in beide containers, die specifiek zijn bedoeld voor de verhuur aan tandartsen.

Geen opmerkingen: